Als je ouder wordt – en daarmee bedoel ik dat de tijd dat je op deze planeet rondloopt steeds langer wordt šŸ˜‰ – dan ontkom je niet aan een vergelijking met hoe de dingen vroeger waren. Als de dingen tegenwoordig beter zijn, houden we onze mond, maar als ze volgens ons vroeger beter geregeld waren, dan willen we dat graag uiten.
Als je in een gezelschap bent met jonge mensen, dan loop je de kans dat iemand roept “daar heb je hem weer” en met enig sarcasme in de stem: “ja, ja, vroeger was Ć”lles beter”. Vervolgens laat je je wellicht weerhouden om nog iets te zeggen.
Dat doe ik niet. Want het heeft ook te maken met levenswijsheid en het is goed om jongere mensen erop te wijzen dat dingen vroeger wellicht beter waren, want door dat te realiseren kunnen ze ook veranderingen te weeg brengen.

Maar was “vroeger” alles inderdaad beter geregeld?. Dat hangt ervan af hoe ver je in het verleden teruggaat. Vanaf 1945 lijkt het er wel op. Toen begon de wederopbouw. De Tweede Wereldoorlog – die ik niet heb meegemaakt want ik ben van 1949 – had mensen mogelijk zelfbewuster gemaakt. De kinderbijslag werd ingevoerd en de sociale voorzieningen groeiden gestaag. De maatschappij werd socialer en dat had ook invloed op de volksgezondheid. Ziekenfonds werd steeds beter geregeld en de dokter stuurde je sneller door naar het ziekenhuis voor onderzoek dan tegenwoordig. Was dat beter? In sommige gevallen zeker wel, en ik denk dat meer mensen hier voorbeelden van hebben. Maar technologisch en op andere punten is het tegenwoordig weer beter.

Natuurlijk is het zo dat sommige mensen subjectieve zaken vroeger beter vonden. Nou, daar moet je je als oudere natuurlijk niet over uitlaten. Als voorbeeld geef ik muziek. Muziek is van alle tijden en jonge mensen hebben zo hun voorkeur. Sommige jongeren blijven steken in hun gevoel voor muziek en blijven trouw aan wat ze als teenager mooi vonden. Als zij de muziek vroeger beter vonden, is dat niet terecht. Er wordt tegenwoordig fantastisch gemusiceerd en onder jonge mensen is heel veel talent. En vooral wordt de gechoreografeerde dans steeds meer onderdeel van videoclips en de muziek. De opkomst van de gechoreografeerde dans is waarschijnlijk ingezet met de film The West Side Story, maar Michael Jackson was de man die nadruk legde op de dans in combinatie met muziek en dat heeft navolging gekregen van mensen als Justin Timberlake en andere artiesten van nu. Natuurlijk, ik vind de Beatles ook nog steeds fantastisch en veel andere artiesten uit de 60er jaren en zelfs 50er jaren. Maar als ik DEZE VIDEOCLIP zie, gemaakt door jonge mensen met een gigantisch talent, dan kan ik alleen maar zeggen dat ik zou willen dat ik vroeger die mogelijkheden had. Ja, echt, dat is tegenwoordig allemaal beter. Qua uitvoering, productie en techniek is deze video een hoogstandje, die je van professionele artiesten verwacht, niet van jonge mensen van begin twintig.
En wat te denken van deze jongeman uit Frankrijk, die een song doet van Michael Jackson met allĆ©Ć©n gebruik van zijn stem. Behalve muzikaal is het ook een technisch hoogstandje, zowel van geluidstechnisch als beeldtechnisch oogpunt. Er zijn een groot aantal van dit soort “mutitrackers” te vinden op YouTube en niet iedereen is even goed, maar de goede voorbeelden zetten menig professionele artiest in de schaduw.

Het feit dat ik dit op YouTube kan bekijken betekent dat de wereldwijde communicatie ook beter is. Oudere mensen hoeven niet meer uit een raam te staren vanachter de rodonderons, maar kunnen door andere ramen kijken, waar je de hele wereld kan zien: het televisiescherm en het computerscherm.

Onlangs had ik weer zo’n “vroeger was het beter” moment. Ik werd door YouTube geattendeerd op een YouTube video met de titel “A TASTE Of FREEDOM“. Grappig genoeg begint het met de Lindy Hop, een dans uit de tijd van mijn ouders(!), die als gezelschapsdans weer populair aan het worden is. Maar daar ging het niet over. Het gaat over een meisje uit Saoedi ArabiĆ« dat foto’s maakte en zag hoeveel plezier haar leeftijdsgenoten hadden in Amerika. Toen ze weer thuis was zette ze de foto’s op internet, en waagde het om auto te rijden. Ze is nu aangeklaagd, want vrouwen mogen niet autorijden in Saoedi ArabiĆ«. Het is niet voor te stellen, maar mijn eerste reactie was: “dat was vroeger niet”.
30 tot 40 jaar geleden konden vrouwen in Saoedi Arabiƫ gewoon auto rijden en hoefden ze ook niet met hoofddoekjes op te lopen. Veel mensen in ons land, roepen dat dat normaal is, cultuurverschil en zo, maar dat klopt niet. In Iran, of wat u misschien nog als Perziƫ aanduidt was dat ook niet. De mensen waren vrij om te dragen wat ze wilden. Sommige spreken er schande van dat in Europa er stemmen opgaan om de hoofddoek te verbieden, maar moeten zich realiseren dat in Islamitische landen die hoofddoek verplicht is.
Maar de mensen waren vroeger in die landen veel vrijer. Het Islamitisch extremisme, ook wel aangeduid als Salafisme of Wahabisme begon in Saoedi Arabiƫ en heeft zich van daaruit als een olievlek verspreid. De bouw van moskees werden door hen betaald (geld genoeg) en overal op de wereld neergezet. Dit is geen mening, maar een historisch feit. Op scholen werd dit soort Islam er ingestampt, te beginnen bij de kleuterschool, en aangezien veel mensen ontvankelijk zijn voor wat ze in hun jonge jaren te leren krijgen, kun je niet kwalijk nemen dat de moslims die naar ons land komen, dat soort Islam aanhangen. Aan de andere kant zijn veel moslims ook hier gekomen om die onderdrukking juist te ontlopen. Met andere woorden: niet alle moslims zijn gelijk en zelfs de beleving van de Islam is niet voor alle moslims gelijk. Maar de geschiedenis laat zien dat de Islam een potentieel gevaar kan zijn voor onze vrijheid.

Het is onbegrijpelijk dat in 30 tot 40 jaar de wereld zo kan veranderen. En toen ik een oude man in een dorpje in Saoedi Arabiƫ hoorde zeggen dat vroeger alles beter was, vroeg ik me af of de jonge mensen wel naar hem luisterden, want ZIJ kunnen de klok terugdraaien. Het is wel zo dat de Islamitische voorgangers die deze terugval in barbaarse tijden hebben teweeg gebracht dezelfde leeftijd hebben als de oude man in dat dorp. Zij vonden kennelijk NIET dat vroeger alles beter was.