Dankzij YouTube heb ik de film van Wilders toch nog kunnen zien, want Live Leak, waar de film oorspronkelijk werd getoond, moest de volgende dag de film verwijderen vanwege bedreigingen.

Er is genoeg over de film gezegd, dus wil ik wat zeggen over de commentaren op de film. De eerste reactie die ik hoorde was “het viel wel mee“. Dat ging NIET over de boodschap van de film (hoop ik), maar of het al dan niet beledigend voor moslims was. Dat was waar het kabinet en de media ons maandenlang mee bezig hebben gehouden.

Angst (succesvol terrorisme dus) overheerst. De moslims zouden wel eens fel kunnen reageren als Wilders de Koran zou verbranden. Tja, dát is natuurlijk veel erger dan openbaar vrouwen onthoofden en een kogel door het hoofd jagen van een vrouw in Burka, om redenen waar je bij ons niet eens een boete krijgt. Mannen ophangen, alleen maar omdat ze homo zijn, en een gijzelaar de keel doorsnijden en triomfantelijk het hoofd laten zien.
Het tonen van de zo gewraakte cartoon – die in de nieuwe versie van Fitna eruit moet worden geknipt wegens copyright – is “natuurlijk” veel erger. Die houding zegt veel over de mensen die protesteren tegen de film en dat zijn hele landen (Jordanië en Maleisië bijvoorbeeld). Zij protesteren niet tegen het geweld. Heeft Wilders hier niet mee aangetoond dat hij gelijk heeft?

Gelukkig hebben de moslims zich in ons land rustig gehouden en daar is iedereen blij mee, zelfs Wilders, want – zoals hij zegt – heeft hij niets tegen moslims, maar tegen de Islam. Toch zijn moslims boos. De reden die ze geven is dat ze zich niet kunnen identificeren met het geweld in de film. Oh nee? Ik heb na het uitkomen van de geweldadige video’s geen demonstratie gezien van moslims die zich zorgen maakten over het misbruik van hun geloof. Nee, dat wordt bewaard voor Wilders die in een film een compilatie maakt van die beelden.

Maar laten we eerlijk zijn: die demonstraties tegen Wilders werden niet georganiseerd door moslims – ook hierin worden moslims misbruikt – maar door de linkse partijen, die daarom ook altijd aanwezig zijn bij dergelijke manifestaties. Het was de christen Doekle Terpstra die “Nee” zei tegen de “kwade boodschap van Wilders”. Het was Harry de Winter die zich tegen Wilders keerde. Moslims in Nederland organiseren niets, die laten zich organiseren. Dat zijn ze waarschijnlijk zo gewend in de landen waar ze vandaan komen. En ALS ze wat organiseren, dan moeten we bang zijn…

De reacties over de inhoud van de film waren negatief – “je wordt er niet blij van” was wel een heel milde reactie, maar wel juist. Verder waren er reacties als “het is niet bizonder“, “de film wint zeker geen Oscar” en de meest gehoorde quoot: “knip- en plakwerk“. “Het lijkt op de videoboodschappen van Bin Laden op Al Jazeera” vond ik een opmerkelijke reactie. Raar dat op de videoboodschappen van Bin Laden helemaal niet wordt gereageerd door de nedermoslims. Wie zwijgt, stemt toe?

Soera’s uit de Koran werden getoond met beelden die laten zien waar zo’n tekst toe kan leiden. “Uit zijn verband gehaald” of woorden van gelijke strekking waren daarbij de kritieken. Ook moslims zelf vonden dat de soera-teksten in een verkeerde context werden gebruikt. Maar dat imams hetzelfde doen met die teksten komt kennelijk niet bij onze mediajournalisten op. Maar ook de Koran-vertaler Fred Leemhuis (NCRV: Rondom 10, 29 maart) zei dat de teksten verkeerd vertaald waren. In de eerste Soera 8 vers 60 wordt terroriseert gebruikt in plaats van angst aanjagen. In de Engelse versie wordt wel degelijk het woord terror gebruikt. Maar Leemhuis had wel gelijk dat soera 8 doorgaat met vers 61 dat zo ongeveer zegt: “Maar als de vijand bereid is om vrede te sluiten, dan zult gij ook bereid zijn vrede te sluiten en te vertrouwen op God.
Inderdaad, de tekst lijkt daarmee uit zijn verband te zijn gerukt … zouden de haatzaaiende imams dat óók weten? En waarom worden zij dan niet door hoger geplaatste geestelijken van repliek gediend als ze de koranteksten uit hun verband rukken?

Een andere opmerking die je vaak hoort is “alle moslims worden over een kam geschoren“. Maar is er niet maar één Koran en is wat daar in staat niet datgene waar je je aan moet onderwerpen? Waarom denken alle moslims dat ZIJ het juist hebben en andere moslims niet?
Leemhuis , die twee maanden in Egypte heeft gezeten (hij is zeker geen homo), erkent dat Wilders het over DE ISLAM heeft die de wereld wil veroveren (dat kan zelfs hij niet ontkennen, want het is een van de kenmerken van de Islam: wereldheerschappij, Soera 2:190-193). Maar Leemhuis vindt ook dat Wilders had moeten zeggen De FUNDAMENTALISTISCHE ISLAM en niet DE ISLAM. Er zijn inderdaad vormen van de Islam die gematigd zijn, zoals de soefi- en de bahai-vorm, maar ze delen dezelfde KORAN en het risico blijft dat de Koran kan worden misbruikt. Wilders toont met zijn film aan dat dat gevaar realiteit is. Het zijn juist de gematigde moslims die zich daar tegen moeten verzetten. Maar kennen zij de Koran eigenlijk wel goed genoeg?

Alle moslims worden dus over één kam geschoren“? Hoe zit het met terroristen die onschuldige mensen vermoorden, alleen maar omdat ze het paspoort hebben van een bepaald land? Bij ons worden joden uitgescholden door nedermarokkanen om wat de Israëli’s de Palestijnen aandoen. En dan zijn WIJ het die alle moslims over één kam scheren? Nee, er gaat een reële dreiging uit van de Islam en dat is voortdurend in het nieuws.

De opmerking van Rene Hartman in Rondom 10 was precies goed! Hij vond dat Wilders aangetoond heeft dat je een film kan samenstellen uit nieuwsbeelden van de afgelopen jaren gebaseerd op citaten uit de Koran en het in de praktijk brengen van die citaten op veel plaatsen. Heel juist, volgens mij.

(Inderdaad heb ik dit onder politiek geplaatst, want daar heeft het meer mee te maken dan met religie. Zoals gezegd is de Islam een religieus-politiek concept en de politiek misbruikt het religieuze deel en zolang dat zo is, blijft de Islam een bedreiging voor het Vrije Westen).