Mijn vorige stukje eindigde ik met “What goes around, comes around”. Anders dan wetten en religieuse dogma’s, steekt achter dat zinnetje levenservaring. Dat geldt trouwens voor veel spreekwoorden en gezegden. “Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet”. Het is zo simpel, maar zo waar!

Onlangs trad in mijn woonplaats Amersfoort de 104-jarige zanger Johannes Heesters op. Uiteraard waren er weer protesten. Ik begrijp die protesten niet zo goed en de mensen die protesteren ook niet meer zo. “Nooit meer fascisme” hoorde ik door iemand schreeuwen die de oorlog in ieder geval nooit heeft meegemaakt. Nou was het fascisme iets uit Italië en niet uit Duitsland. En niet Italië, maar Duitsland was het land waar Johannes Heesters in de oorlog zijn carrière als zanger kon vervolgen. Als er dus iets had moeten worden geschreeuwd was het “Nooit meer nazisme”. Eigenlijk wel raar dat we Duitsers al 60 jaar lang verwelkomen in ons land, maar een Nederlandse zanger die inmiddels ook Duitser is, niet.

En dan was er ook iemand van de SP die iets te zeggen had over de komst van Johannes Heesters. SP, Socialistische Partij. Zowel het fascisme als het nazisme zijn afgeleid van democratisch socialisme. Het woord Nazi’s komt dan ook van Nationaal Socialisme. En in ieder geval Hitler is democratisch gekozen. Benito Mussolini was lid van de SP van italië (de PSI). Mussolini werd echter steeds linkser, uiteindelijk marxist en net als Hitler was hij nationalist. Voor beiden geldt dat de omstandigheden er voor zorgden dat nationalisme positief werd ervaren. De VS zijn overigens ook erg nationalistisch, maar beschouwen de hele wereld als hun domein (New World Order), zodat je dat Amerikaanse nationalisme alleen opmerkt als je woont in Afghanistan, Irak, Iran, Noord-Korea en nog wat andere Amerika-onvriendelijke landen.

Het socialisme is nu niet meer nationaal, maar internationaal. Nationaal vindt men tegenwoordig “fout”. En daarom moet Servië ook niet zo zeuren en bereid zijn om hun provincie Kosovo aan een Albanese meerderheid te schenken. “We leven niet meer in de 20e eeuw” hoorde ik iemand op CNN zeggen. Net zo zou Den Haag bereid moeten zijn om de provincie Friesland, waar het merendeel van de mensen Fries is, onafhankelijkheid te geven als ze dat tenminste willen. Ik geloof dat Balkenende daar geen bezwaar tegen zou hebben, toch? Vooral niet als de VS ons dat dicteert.

Wilders maakt een film. Hoewel zijn film nog niet uit is, is er al een tegenfilm. Die tegenfilm gaat tegen een persoon, Wilders. Het weerlegt dus niet wat Wilders in zijn film gaat vertellen. Het gaat over de vraag wat Wilders bezielt en waarom hij zo anti-Islam is. Ik vond de film best vermakelijk, maar het weerlegt niets wat Wilders ons gaat melden, en dat is wel nodig.
Dus als de film van Wilders klaar is, zou daar met moslims in ons land een discussie gevoerd moeten worden waar Wilders fout zit. Het probleem is: wie spreekt voor de moslims? Doekle Terpstra?

Er is uit diverse moslimlanden al gewaarschuwd dat ze de film van Wilders zullen wreken. De film is nog niet uit en we weten alleen dat het gaat over de Koran, maar de vluchtplannen voor onze Regering en ons Koningshuis liggen al weer klaar, bij wijze van spreken, want: moslims dulden geen kritiek op de Koran of hun geloof. Het is een vorm van nationalisme, alleen maakt het niet uit in welk land je leeft. Niet alle moslims zijn echter even “nationalistisch” (islamitisch) en binnen ons land zijn niet zulke extremisten als bijvoorbeeld in Egypte. Van de Islam gaat echter een sluimerend gevaar uit. Dat geldt ook voor het zionisme. Ook Israël is het nationalisme niet vreemd en het is niet voor niets dat het zionisme en de Islam elkaar niet kunnen verdragen in het Midden-oosten.

De Islam is een vorm van Nationalisme dat echter niets te maken heeft met de grenzen van een land. In ons land heerst het “internationalisme” en een tekst als “Trots op Nederland” is op het randje. Zelfs het nationale volkslied, het Wilhelmus, moet eraan geloven. Maar we accepteren wel dat andere nationalisme, zolang we er in ieder geval geen last van hebben. Maar “what goes around, comes around”. En Wilders maakt een film …..