… of: het geld groeit aan de bomen!

Managers hebben een nieuwe bron van inkomsten ontdekt: “het milieu”. Onder dat mom worden allerlei prijzen verhoogd met onder andere als doel: het planten van bomen.
Bomen nemen CO2 op en geven zuurstof af – mensen en dieren doen dat net andersom en zo houden we elkaar op deze planeet in leven. Teveel CO2 is schadelijk en daarom zouden er meer bomen geplant moeten worden. Dat was de theorie die ongeveer 30 jaar – misschien langer – geleden populair was. Inmiddels zijn wetenschappers erachter dat het milieu heel wat ingewikkelder in elkaar zit. CFK’s en methaan zijn veel schadelijker dan CO2. Bovendien speelt de zonneactiviteit zo een grote rol dat ook de ijskappen op Mars aan het smelten zijn.

Diezelfde wetenschap heeft ook al tientallen jaren gewaarschuwd voor het broeikaseffect, het stoppen of eerder afbuigen van de golfstroom waardoor Europa in een ijstijd terecht komt, het afbreken van de ozonlaag enz. enz.
Bedrijfsleven en politiek (what’s the difference?) waren niet geïnteresseerd.

Topmanager en politicus Al Gore bracht daar verandering in. Hij liet vooral zien dat er veel geld te verdienen valt aan het milieu. Maar ook dat het interessant is voor de politiek (en weer: what’s the difference?).
En wat gaan we doen aan het milieu? jawel, bomen planten!

Voor ik verder ga het volgende: onlangs werd er nog een stuk bos gekapt in ons land ten behoeve van het straaljagerverkeer. Protesten hadden geen zin. Over de hele wereld worden bossen gekapt of in brand gestoken (in Californië uitgegroeid tot een traditie dat jaarlijks zeer uitgebreid wordt “gevierd”). Vooral Brazilië moet eraan geloven. Als er niet mag worden gekapt, dan worden daar de bossen gewoon in brand gestoken, net zoals dat in Indonesië gebeurd (en kennelijk in Califormië)
En Al Gore maar roepen: “plant trees!”.

Managers zijn daar ingedoken en wij mogen de boompjes gaan betalen. Allerlei artikelen of diensten worden duurder gemaakt of krijgen milieutoeslagen. Dankzij Radar (TROS TV) weten we dat van het geld om boompjes te planten 56 tot 75 procent aan de strijkstok blijft hangen – managers moeten namelijk ook eten en die hebben geen vak geleerd dus doen ze het zo (en ze vinden zelf ook nog dat ze meer moeten verdienen dan mensen die wèl een vak hebben geleerd).

Vooral de automobilist krijgt de schuld van al dat teveel aan CO2 – terwijl het totale autopark nog niet voor 5% ervoor verantwoordelijk is. Op vliegtuigtickets blijkt géén BTW te zittten (waarom eigenlijk niet?) maar op de “groen”toeslag wordt natuurlijk wel eerst de 19% (nu nog) afgetrokken. En blijven de plannen om Schiphol uit te breiden.

In Amerika komen ook de eerste “groene” auto’s op de markt. Ze rijden maar liefst 6 km op 1 liter benzine in plaats van 4 km. Dat europese auto’s al gauw 15 km rijden op 1 liter benzine is de Amerikaanse markt (bedrijfsleven en politiek) even ontschoten en ze zijn er dus erg trots op. Dat er ook mensen zijn die in auto’s rijden die op kraanwater lopen is economisch dermate oninteressant dat daar vooral niet verder op wordt ingegaan.

Voor u geld uitgeeft voor boompjes, even het volgende bericht dat op nu.nl te vinden was.
Voor de Nederlandse markt moeten wereldwijd steeds meer bossen worden gekapt. In tien jaar tijd namen ontbossing en bosdegradatie voor de Nederlandse import toe met 73 procent, heeft Greenpeace berekend in een studie waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.
Vooral de productie van soja, vlees en palmolie dragen bij aan de ontbossing.
In elf landen die de milieuorganisatie heeft laten onderzoeken, is de afgelopen tien jaar voor de Nederlandse import bijna 1,6 miljoen hectare bos verdwenen
.
In de periode van 1996 tot 2000 ging het wereldwijd om bijna 600.000 hectare bosgebied. Tussen 2001 tot 2005 was dat opgelopen tot circa een miljoen hectare”

Ondertussen zijn er wetenschappers die juist roepen dat het planten van bomen heel weinig effect heeft. Er moeten andere maatregelen worden genomen om het broeikaseffect in te perken. Maar die kosten geld, en ze hebben nu net iets gevonden om het geld uit onze zak te kloppen. Met onze centen kunnen weer bossen aangeplant worden, waar zij straks zelf weer profijt van hebben als de bomen gekapt gaan worden. Ondertussen leven ze in luxe met het deel dat aan de strijkstok bleef hangen. En met “ze” bedoel ik natuurlijk het bedrijfsleven en de politiek.

Onze eigen prins Willem Alexander wees de wetenschappers erop om de milieu problematiek serieus te nemen. Erg pedant, want wetenschappers zijn de enigen die het ècht serieus nemen. Het is het bedrijfsleven en de politiek die het 30 jaar lang hebben genegeerd ondanks alle waarschuwingen die over ons zijn heen gestort door de wetenschap. Maar met een moeder die voorzitter is van de Bilderberg conferentie kun je natuurlijk niet verwachten dat WA anders kan denken dan vanuit economische en politieke standpunten.

En ALS je dan bomen gaat planten, neem dan bomen die erg oud worden zodat de dampkring kan herstellen voordat de bomen de CO2 weer geleidelijk loslaten. Neem ook bomen die slecht branden, waardoor niet bij het minste geringste warme weer een weggeworpen sigaret voor een ramp kan zorgen. En neem bomen waarvan het hout niet al te aantrekkelijk is om te gebruiken voor de bouw. Bestaan die bomen? Jazeker. De Californische Redwood, ofwel Sequoia bomen, beantwoorden daaraan. Ze worden enorm groot, groeien snel, het hout is economisch niet interessant en je moet veel moeite doen om ze te laten branden.

http://www.cnr.berkeley.edu/departments/espm/extension/SEQUOIA.HTM

Maar als het om economie gaat en niet om milieu dan zullen deze boom dus niet in aanmerking komen.