Mijn dochter zit in het laatste half jaar van haar opleiding op het ROC in Hilversum. Het is nu oktober, maar de opleiding houdt februari op.

Na de middelbare school heeft ze het eerste jaar naar tevredenheid doorgebracht op het ROC in Amersfoort, maar tijdens het tweede jaar bleek dat de opleiding die ze meende te krijgen vanaf het 3e jaar niet doorging. Zij is toen overgestapt naar het ROC in Hilversum – het tweede jaar. OK, een jaar verloren, maar ze deed in ieder geval wat ze wilde doen. Dacht ze. Want ze was nauwelijks op school toen ze stage ging lopen en je kunt stellen dat haar opleiding heeft bestaan uit 2 en een half jaar stage lopen.
De opleiding houdt in februari op en na een gedwongen stop van een half jaar, wil ze door naar de HKU in Hilversum.
Ze is dan 21 jaar.
Vanaf haar 18e krijg ik (mijn vrouw eigenlijk) geen kinderbijslag meer voor haar en terwijl het leven duurder is, gaat er nu geld rechtstreeks naar mijn dochter in de vorm van een basisbeurs en een OV-studentenkaart. De basisbeurs is een schamel bedrag, maar de OV-studentenkaart komt goed uit bij al dat stage lopen.

Ze heeft nog even drie maanden in Amsterdam gewoond tijdens een stageperiode daar en dan krijg je meer geld van de IB-groep. Dat was ook nodig, want de kamer was bepaald niet gratis. Maar ze kreeg naast dat extra geld ook nog een kleine stagevergoeding gelukkig.
Nu had ze natuurlijk de IB-groep in Amersfoort verteld dat ze in Amsterdam ging wonen – anders kreeg ze natuurlijk niet een aangepaste vergoeding.

Het bleek dat mijn dochter zelf in Amsterdam had moeten melden dat ze daar woonde en dat had ze niet gedaan. Toen ze na drie maanden weer thuis was gaan wonen en dat de IB-groep had laten weten, kreeg ze als reactie (dachten we) een brief dat ze wel de IB-groep in Amsterdam moest vertellen dat ze dáár woonde, anders zou haar vergoeding voor buitenshuis wonen worden ingehouden. Ja, maar ze had zojuist gemeld dat ze nu weer in Amersfoort woonde bij haar ouders.
Wat niet in de brief stond was dat ze het geld dat ze die drie maanden had gekregen moest terugbetalen. De huur die mijn dochter dus drie maanden lang heeft betaald in Amsterdam moest ze weer teruggeven aan de IB-groep Amersfoort. Daar viel zonder een rechtzaak niets aan te doen, want ze had de IB-groep in Amsterdam niet verteld dat ze daar woonde en nu kreeg ze “een boete”: met haar basisbeurs moest ze de 3 maanden buitenshuis wonen terugbetalen.
Nou heeft ze in die drie maanden toch wel wat verdiend, zodat ze eigenlijk haar stageperiode voor nop heeft gewerkt. Nou ja, jammer, niets aan te doen.

Die basisbeurs is ongeveer 72 euro per maand. Daar moet een student dus van zien rond te komen. Ik geloof dat de kinderbijslag meer was, maar natuurlijk heeft ze wel een OV-studentenkaart, want zelfs als je die niet nodig zou hebben voor je studie, krijg je die toch. Dat is kennelijk de deal die er gesloten is.

Pim Fortuyn heeft nog zijn best gedaan voor die OV-studentenkaart, maar is wegens onenigheid er uiteindelijk uit gestapt, waarna de prijs van die OV-kaart behoorlijk is verhoogd. Kennlijk een deal met de NS die ten koste ging van het geld voor de student.

Studenten houden zich echter erg rustig – dat was in mijn tijd wel anders, maar toen had je ook nog vakbonden die opkwamen voor de werknemers in plaats van de werkgevers tegenwoordig – sinds Wim Kok in het torentje zat en de vakbondleiders bij zich riep is er geen staking meer geweest. Wim Kok “schudde zijn idealistische veren af” en ontpopte zich als de manager die hij was. Zijn kennis van de vakbonden (kennis maakt macht) heeft hij gebruikt en heeft het land naar de “Puinhopen van Paars” gestuurd.

Maar ik had het over de basisbeurs.
Oh ja, mijn dochter kan een aanvullende beurs aanvragen – daar heeft ze recht op – maar dat is wel afhankelijk van het inkomen van de ouders. INKOMEN VAN DE OUDERS? Waar gaat dit over? Ze is volwassen en of ze nu thuis woont of niet, haar aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders.

En die basisbeurs zou nu afgeschaft moeten worden. Volgens de politiek is er namelijk niet genoeg geld om het lerarentekort op te vangen. Er gaan miljarden in dit land om en we hebben vooral veel over voor niet-Nederlanders die vanuit het niets plotseling ons land binnenkomen en van alles gaan lopen eisen.
Voor bijvoorbeeld Europa draagt Nederland veel bij. – ja, want er zijn zoveel arme landen in Europa dat wij dat wel kunnen betalen. Voor defensie (defensie?) is er ook geld, maar natuurlijk nooit genoeg, want de oorlogsindustrie draait op volle toeren en daar wordt door een paar mensen veel aan verdiend. Ondertussen vechten onze jongens aan het Oostfront (Afghanistan en Irak) – nou ja vechten, ze moeten hun helmen afdoen omdat het anders de bevolking afschrikt, zodat ze een kogel door hun hoofd kunnen krijgen en als ze terugschieten en iemand raken mogen ze dat verantwoorden voor de rechter in Nederland.
Wat heeft defensie eigenlijk te maken met wat het woord betekent: bescherming ?

Ik dwaal weer af….
De Nederlandse bevolking wil zijn kinderen laten studeren, dus moeten ze dat ook maar betalen. Is dat wel zo? Het onderwijs is ronduit slecht. Dat kan ik zeggen, want ik heb nog examen moeten doen voor een zeer groot aantal vakken, voor mijn MULO diploma. Maar ook de “pretpakketten” van de Havo en Mavo bestaan al niet meer. Het niveau is nog veel verder gedaald. Dat moest wel , want anders had onze allochtoonse bevolking een probleem en die heeft jarenlang als voorbeeld gediend voor het onderwijs. Elke school moest het niveau hebben van een zogenaamde “zwarte” school. Want streven naar “gelijkheid voor iedereen” betekent je richten naar de zwaksten in de samenleving. Is dat dom of is dat dom?

Kinderen moeten nu langer op school blijven om tot een bepaald niveau te komen. Ik vind het best, maar laten ze dan de kinderbijslag ook langer door laten gaan, want uiteindelijk betalen de ouders dat geld.
Voor wie meent dat het Rijk toch ook bijdraagt: daar betaal ik 50% belasting voor.
Ik geloof dat het rijk het enige bedrijf is in ons land dat geen verantwoording hoeft af te leggen voor het geld dat ze van ons afnemen.
Criminelen hoeven dat trouwens ook niet.